روابط عمومی PR یکی از مهمترین استراتژیهای بازاریابیست. به فرایند ارتباطی که شرکتها، افراد و سازمانها از آن استفاده میکنند تا بتوانند روابطی متقابل و سودآور با مردم برقرار کنند، روابط عمومی میگویند.
PR تشخیص میدهد چه اطلاعاتی از طریق چه رسانهای منتشر شود. در هر تجارتی، مشتری حرف اول را میزند. رصد کردن انتخابها و تغییر سلیقهی مشتری، امریست ضروری که روابط عمومی آن را بهعهده میگیرد و میتوان گفت این پیگیری در تصمیمگیری درست دربارهی تولید محصولات جدید موثر است. روابط عمومی، ابزار قدرتمندی در بازاریابی شناخته میشود. مشتریان، رسانهها و روزنامهنگاران را تشویق میکند که دربارهی کسب و کار شما مثبت فکر کنند. همچنین شهرت کسب و کار و محصولات را بهبود میبخشد. مشتریان بالقوه به آنچه دیگران میگویند، نسبت به آنچه خود کسب و کار تبلیغ میکند، بیشتر اعتماد میکنند. به حتم تا بهحال خرید آنلاین کردهاید و در هنگام خرید به غیر از توضیحات محصول، نظرات مشتریان، بررسیهای آنلاین و پوشش رسانهای را هم مورد توجه قرار دادهاید.
روابط عمومی بازاریابی، مقرون بهصرفهتر از تبلیغات است، اگرچه تبلیغات در اصل یک سرمایهگذاری محسوب میشود. شما در تبلیغات خود را معرفی میکنید، در صورتی که کار شما در روابط عمومی اعتمادسازیست. توزیع مطبوعات موثر و با ارزش برای جلب نظر خبرنگاران، وبلاگنویسان، درگیر شدن با مکالمات در رسانههای اجتماعی(فیسبوک، اینستاگرام و…)، تعامل با جامعه(اینکه چگونه از جامعهی خود حمایت کنید و ارزشی را که مشتریان برای شما قائل هستند، تشخیص دهید)، تعامل با مشتری(پاسخ دادن به سوالات، توصیفات و شکایات مشتری به روشی که منصفانه باشد) و ایجاد و حفظ روابط سودمند و ارزشمند بین شرکت و رسانه از جمله کاراییهای روابط عمومیست. برخی از افراد، روابط عمومی (PR) و بازاریابی را اشتباه میگیرند، اما این دو یکی نیستند. روابط عمومی بر ایجاد تصویری مثبت برای شرکت تمرکز دارد. در حالی که بازاریابی بر فروش محصولات یا خدمات متمرکز است.
-مدیریت شهرت
-روابط رسانهای
-مناسبتها
و روزنامهنگاری برند است.
البته برخورد با مطبوعات منفی هم از کارکردهای حیاتی روابط عمومی قلمداد میشود. ترمیم کردن تصویر ذهنی شرکت که به هر دلیلی خدشهدار شده است، امریست که بخش PR آن را انجام میدهد. این بخش با استفاده از امکانات و تواناییهایی که دارد یک چرخه مفید ایجاد میکند و باعث امنیت شرکت در مقابل آسیبهای احتمالی اخبار منفی میشود و اما بازاریابی؛ شامل: فروش محصولات یا ارائهی خدمات و یافتن راههایی درخصوص ایجاد ارزش برای مشتری و مخاطبان شرکت است.
استراتژیهای بازاریابی مختلفی وجود دارد:
-بازاریابی محتوا
-بازاریابی ایمیلی
-بازاریابی از طریق رسانههای اجتماعی
-اینفلوئنسر مارکتینگ
از طریق یکی از این اشکال بازاریابی، مخاطب با محصول یا خدمات آشنا میشود و با گذشت زمان شروع به ایجاد رابطه با شرکت میکند و در نهایت امکان دارد به مشتری تبدیل شود. در حوزهی فعالیت روابط عمومی و بازاریابی تفاوتهایی وجود دارد، شناخت آنها به ما کمک میکند این دو بخش را بهتر تفکیک کنیم. اغلب متخصصان روابط عمومی مشغول نوشتن بیانیههای مطبوعاتی هستند و داستانهای مثبتی دربارهی شرکت ارائه میدهند تا باعث ایجاد روابط رسانهای شوند. متخصصان بازاریابی بیشتر به عرضهی محصول و ایجاد کمپینهای بازاریابی میپردازند تا برای مشتری تحقیقات کنند. واحد روابط عمومی با توجه به نیاز شرکت با مخاطبین مختلفی ارتباط دارد، مثلاً: (رسانهها، سهامداران شرکت و…) اما بخش بازاریابی برای دستیابی به مشتریان بالقوه و افزایش فروش تلاش میکند. هدف بخش روابط عمومی ایجاد تصویری مثبت برای شرکت و ایجاد رابطهی مثبت با ذینفعان مختلف شرکت است. اینکه این دو بخش چگونه موفقیت را اندازهگیری میکنند، با اهمیت است. متخصصان روابط عمومی به جنبههای مثبتی که برای شرکت ایجاد کردهاند، موفقیت میگویند. بازاریابی اما موفقیت را در اهداف فروش و بازگشت سرمایه در کمپینهایی که راهاندازی کردهاست، میبیند. هر تلاشی برای نشان دادن خود(با شیوهای خاص) به دیگران، میتواند نوعی روابط عمومی در نظر گرفته شود. به زبان دیگر اشاره به مدیریت دیدگاه و احساس دیگران دربارهی یک شخص، برند یا شرکت را روابط عمومی میگویند. وقتی از PR برای کاهش رویدادهای منفی استفاده میکنیم، میتوانیم تصور اشتباهی که از برند در ذهن مخاطبان ایجاد شده را تصحیح و بازسازی کنیم و این فرصت را برای برند بهوجود بیاوریم تا نمایی روشن و آیندهدار از خود به تصویر بکشد.
ارتباط با مشتری پلیست که شرکت و مشتریان را بههم متصل میکند. روابط عمومی اغلب شامل مدیریت روابط کلیدی، انجام تحقیقات بازار، درک اولویتهای مشتریان و رسیدگی به نگرانیهای اصلیست. وقتی بازاریابی بر افزایش فروش، ترویج محصولات، خدمات یا تضمین موفقیت مالی تمرکز دارد در اصل روابط عمومی مشغول مدیریت شهرت آن شرکت یا برند است. روابط عمومی در بازاریابی باعث ایجاد تصویر برند میشود. زمانیکه مشتریان هدف از طریق رسانهها، تصویر برند را افزایش میدهند و برند به شکلی مناسب ظاهر میشود، به این معنیست که استراتژی روابط عمومی نقشش را به خوبی ایفا کرده است. برای اینکه به مشتری نشان دهید محصول یا خدمات شما منحصر به فرد است باید تفاوتتان با رقبا را ثابت کنید، این مهم میتواند به عهدهی روابط عمومی باشد. معرفی محصولات یا خدمات جدید نیز از مواردیست که با کارایی روابط عمومی هموار میشود. بهبود بخشیدن اعتبار و شهرت برندتان و همچنین ایجاد آگاهی و افزایش وفاداری به برند، زمانی مرتفع خواهد شد که بخش روابط عمومی حرفهای فعالیت کند.
آیا دچار بحران و مسایل آسیبزا شدهاید؟
نکات و اخبار منفی دربارهی محصول و خدماتتان بین مشتریان پیچیده است؟
میتوانید از روابط عمومی بهره ببرید تا در جهت شفافسازی، گامهای موثری برای شما بردارد. برقراری ارتباط با جمعی از مخاطبان داخلی و خارجی اقدامیست که این بخش بهطور اصولی انجام میدهد. روابط عمومی تمامی افرادی را که میتوان از طریق رسانههای هدف به آنها دسترسی پیدا کرد، در نظر میگیرد و با شیوههای ارزیابی و برنامهریزی، شما را برای رسیدن به اهدافتان همراهی میکند. تبلیغات یک ارتباط یک سویه است. شما با بهرهبردن از بخش PR رابطهای دوسویه برقرار میکنید که نتیجهی آن افزایش سطح آگاهی مردم از برند یا خدمات شماست و همچنین تحقق اهداف اقتصادی یک سازمان را به همراه دارد.
همانطور که مشخص شد، روابط عمومی میتواند بر افزایش فروش موثر باشد. در همین راستا میتوان به سئو اشاره کرد و گفت: بخش مهمی از استراتژی سئو، داشتن یک روابط عمومی قویست. عوامل مختلفی بر سئو تاثیرگذار است. از موثرترین آنها بخش PR است که بهبود عملکرد سئو را به عهده دارد. یکی از روشهای بهبود سئو این است که از نام برند شما در رسانههای اجتماعی، وبسایتهای خبری و… به درستی یاد شود، آنوقت گوگل میتواند به شما اعتماد بیشتری کند و شما را در رتبهبندی قرار دهد. یک روابط عمومی کارآزموده و موفق باعث میشود به نام برند شما در سایتهای شخص ثالث اشاره شود. یک کمپین تبلیغاتی یا یک بیانیهی مطبوعاتی یا ارائهی شعاری خلاقانه نیز میتواند در ترغیب مشتریان، نقش داشته باشد. این همان شهرتیست که عامل آن روابط عمومیست. رپرتاژ آگهی با هدف تبلیغات هم راهکاریست که سالهاست در راس قرار دارد. گاهی میتوانید با همکاری سازمان خیریهای برای توسعهی برند و جلب توجهی رسانهها عملکرد مفیدی داشته باشید. مورد دیگر، ارسال محصول یا ارائهی خدمات به منتقدان برای نقد و بررسیست. به عنوان مثال: محصولتان را بهصورت رایگان ارسال کنید یا خدمات گردشگری اقامت در هتلتان را برای تعطیلات بهصورت رایگان به منتقد رسانهی مورد نظرتان ارائه دهید. این در صورتیست که از کیفیت کالا و سرویس خدمات برندتان آگاه و مطمئن باشید تا در ازای این سرویسدهی از نقد و بررسی مفیدی بهره ببرید، آنوقت این فرصت را ایجاد میکنید که مورد محک منتقدان قرار بگیرید و این نتیجه را رقم بزنید که دربارهی شما بنویسند. میتوانید روایت یک مشتری را تعریف کنید که محصول یا خدمات شما را استفاده کرده و در نتیجه به پیشرفت و تجربهی شیرینی دست پیدا کرده است. به این وسیله شرکت خود را توسط داستان مشتری معرفی کردهاید و مخاطبان جدیدی را جذب خواهید کرد. از رویدادهای تقویم، یادداشت بردارید و بر اساس آنها برنامهریزی کنید. رویدادهای کنونی را مدنظر قرار دهید. مثلاً: روابط عمومی میتواند از خبر سفر یک فوتبالیست معروف فرصت ایجاد کند و پیشنهادهای فوقالعادهای را برای مخاطب به ارمغان بیاورد.
روابط عمومی در کاهش فاصلهی شما با شرکتهای بزرگتر از خودتان کمک میکند و مرزها را برایتان جابهجا میسازد.
-طراحی پلنهای استراتژیک برای کمپینهای تبلیغاتی
-تولید محتوا برای مطبوعات
-رسیدگی به سوالات و شکایات مردم
-برنامهریزی و سازماندهی نمایشگاهها، کنفرانسهای مطبوعاتی، تورها و بازدیدها
-کمک رساندن تحقیقات بازار
-برقراری ارتباط موثر با مشتریان
-افزایش عملکرد سئو
یک تبلیغ موفق نتیجهی روابط عمومی موفق است. عملکرد درست روابط عمومی میتواند تبلیغات موثری را در پیش داشته باشد، در دو بعد درون سازمانی و برون سازمانی اعتماد افراد را جلب کند و اقداماتی در جهت کسب و کار شما انجام دهد که مخاطبان خود را بشناسید و در راستای رضایت و غافلگیری آنها به گونهای تکنیکال عمل کنید. اینگونه ضریب نفوذ پیامهایتان به حداکثر خواهد رسید.
فعالیتهای روابط عمومی بدون پرداخت هزینهای در راستای مطلع کردن مخاطبان از وجود محصول و ایجاد زمینههای اعتبار، اطمینان، امنیت و هیجان مصرفکنندگان، ایجاد تقاضا میکند. ایجاد انگیزه خرید و میل و اشتیاق دربارهی خدمات، فضای اثربخشی را برای برند بهدنبال دارد. روش PR یک تبلیغ غیر مستقیم است و در مقابل روش تبلیغات که مخاطبان گاهی آن را اغواگرایانه و صرفاً محرک فروش میدانند، میتواند جایگاه معقول و موثرتری داشته باشد و با سازماندهی افکار عمومی، اطلاعرسانی فکر شده، معرفی ارزشهای بیرونی محصول و طراحی جایگاهسازی برای خدمات، بستری مناسب برای پذیرش پیامهای تبلیغاتی در ذهن مخاطبان فراهم سازد.
در نهایت این مهم را باید در نظر داشت که روابط عمومی PR باید در خدمت استراتژی بازاریابی سازمان خود باشد.