مجموعهای از تبلیغات برنامهریزی شده را که حاوی پیامی برای دستیابی به اهدافی مشخص برای مخاطبان است، کمپین بازاریابی مینامند. جذب مشتری جدید، افزایش آگاهی از برند و افزایش فروش از مهمترین اهداف کمپین بازاریابی بهشمار میرود. یک کمپین بازاریابی یا یک استراتژی بازاریابی، رویکردی بلند مدت برای تبلیغ محصول یا خدمات از طریق رسانههای متعدد است که معمولاً هدفی مشخص دارد و آن افزایش فروش محصولی خاص یا معرفی خدمات است. با این حال کمپینهای بازاریابی فقط نباید حول یک محور بچرخند. همچنین میتوانند هدفی برای بهبود تصویر کل یک برند یا شرکت داشته باشند. در اصل میتوانند مترادف با کمپین روابط عمومی باشند. فعالیتی که هدف و نیاز در آن مشترک نباشد، نمیتواند کمپین نامگذاری شود و صرفاً یک حرکت است. پس یکی از ویژگیهای بارز یک کمپین بازاریابی، کشف نیاز و تعیین هدف است تا بدینوسیله تدوینی درست برای برنامهای جامع صورت بگیرد. زمان کمپین نیز به این دو عنصر بستگی دارد. تا زمانی که نیاز، پوشش داده نشود و به هدف تعیین شده نرسیم باید کمپین بازاریابی را ادامه بدهیم. فقط در صورتی ادامهی کمپین غیر منطقیست که از اول تشخیص درست و اصولی در مورد نقاط اشتراک نیاز و هدف صورت نگرفته باشد و کمپین با شکست روبه رو شود. کمپین بازاریابی یک استراتژیست که از همان اول باید با سازماندهی درستی شروع شود. در تبلیغات با صرف هزینه توسط کسب و کارمان یا آژانسهای تبلیغاتی محصول را معرفی میکنیم. اما در بازاریابی با ایجاد حس درونی در مخاطبان، شرایطی ایجاد میکنیم که مخاطب از بین رقبا شما را انتخاب کند و از محصولات یا خدماتی که شما ارائه میدهید، بهره ببرد. کمپینهای تبلیغاتی زیر مجموعهی کمپینهای بازاریابی هستند و کمپینهای بازاریابی مجموعهای از استراتژیهای بازاریابی را در بر میگیرند. کمپین تبلیغاتی بدون بازاریابی معنایی ندارد و نتیجهای هم نخواهد داشت.
گام به گام با کمپین
در ابتدا هدف کمپین را اعلام کنید
اینکه هدف ما فقط فروش باشد، روشی نادرست است. البته فروش هم میتواند یکی از اهداف ما باشد، بهدست آوردن مشتریان جدید، حفظ مشتریان فعلی، ترویج محصولات فعلی، معرفی محصولات جدید، بهبود آگاهی از برند و… از متداولترین اهداف کمپین است. اما مهم این است که ما هدف خودمان را بهصورت مشخص شناسایی کنیم و بر آن تمرکز داشته باشیم.
بازار هدفتان را تعیین کنید
شما برای چه کسانی کمپین برگزار میکنید؟ توجه به نکاتی همچون سن، جنسیت، طبقهی اجتماعی، سطح تحصیلات، علاقهمندیها، عادات و … به شما کمک میکند، جامعهی هدفتان را بهتر بشناسید و از طریق استراتژی کمپین تبلیغاتی تشخیص دهید، برای چه کسانی تبلیغ ارائه میدهید. بعد از شناخت بازار هدف آنها را تقسیمبندی کنید تا راحتتر خودتان را به جای آنها قرار دهید. اینکه آیا محصول شما را به خوبی میشناسند؟ چه رفتاری داشته باشید تا برای آنها موثر باشید؟ آیا آنها قدرت خرید محصولات شما را دارند؟
رسانهی تبلیغاتیتان را مشخص کنید
اینکه از طریق کدام رسانه میخواهید تبلیغ کنید، بااهمیت است. تبلیغات در شبکههای اجتماعی میتواند عامل موثری در موفقیت شما باشد. در کمپینهای تبلیغاتی دیجیتال، بازاریابی محتوا میتواند بر ایجاد و توزیع محتوای باارزش، حفظ مخاطبان ثابت و سودآوری تاثیر بگذارد. با این حال نسبت به نوع تبلیغات مطالعه کنید و رسانهی مناسب را مورد نظر قرار بدهید.
یک پیام و یک طرح برای کمپین انتخاب کنید
یک کپیرایتر متخصص میتواند در این امر به شما یاری برساند. طرحی جذاب و تاثیرگذار که با پیام همسو باشد، میتواند بر مخاطبان اثر بگذارد. بهتر است طرح و پیام تکمیلکنندهی همدیگر باشند.
ردیابی و اندازهگیری کنید
معیارها و دادهها را ردیابی و اندازهگیری کنید. برای بهبود بخشیدن به روال کاری کمپین، سنجیدن شرایط لازم است. اندازهگیری میزان خوب بودن عملکرد کمک میکند برای رسیدن به اهداف، درست عمل کنیم.
مدل 5M مدلی ساده است که برای تبلیغات بستر مناسبی فراهم میکند.
Mission ماموریت
Money پول و بودجه
Message پیام
Media رسانه
Measurement ارزیابی اثربخشی تبلیغات
این مدل برخورد با یک کمپین میتواند روال درست و اصولی را بههمراه داشته باشد. یکی از روشهایی که بازاریابان توسط آن میتوانند پیام خود را به مشتریان بالقوه برسانند، کمپین تبلیغاتیست.
کمپینهای تبلیغاتی انواع مختلفی دارد. پرطرفدارترین آنها به شرح زیر است:
–تبلیغات آنلاین و طراحی کمپین دیجیتال مارکتینگ
از محبوبترین کانالهای تبلیغاتی، بسترهای آنلاین بهشمار میرود. امروزه بیشتر مردم با جستجو کردن در اینترنت، محصول و خدمات مورد نظرشان را پیدا میکنند. اگر امکان خرید آنلاین محصولات را برای مشتریان فراهم کردهاید، کمپینهای تبلیغاتی دیجیتال، گزینهی خوبی برای شما هستند.
–کمپین تبلیغاتی ویدیویی یا ویدیو مارکتینگ
برای انتخاب این روش و کمپین تبلیغ تلویزیونی، بهتر است از قبل جامعهی هدفتان را شناسایی کنید و اگر آنها از آن دسته هستند که با تلویزیون ارتباط برقرار میکنند، میتوانید با خیال راحت از این روش استفاده کنید.
–کمپین تبلیغاتی چاپی یا پخش تراکت
روزنامههای محلی یا مجلات، گزینههای پیشروی شما هستند. ارسال ایمیل هم میتواند گزینهی مناسبی باشد. با مطالعهی استراتژی بازاریابی کسب و کارتان، میتوانید در انتخاب این کمپین درستتر عمل کنید.
–کمپین تبلیغاتی پیامکی
استفاده از پنلهای اساماس باید با در نظر گرفتن سن، جنسیت، موقعیت جغرافیایی و… کارشناسی شود. این دستهبندی به شما در انتخاب کمپین کمک میکند.
گاهی کمپینهای بازاریابی با هدف کاهش تاثیر اخبار منفی دربارهی برند وارد عمل میشوند و اگر از روشهای اصولی بهره ببرند میتوانند گامهای موثری در اینباره بردارند. امروزه رقابت بین کسب و کارها برای جلب توجهی مشتریان بسیار مرسوم است. اگر یک ارتباط منظم با مخاطبان هدف برقرار کنید، میتوانید مخاطبان را تحت تاثیر قرار دهید، چنین ارتباطی در درجهی اول از طریق کمپینهای بازاریابی بهدست میآید. فعالیت استراتژیکی مانند کمپینهای بازاریابی، میتواند اهداف کسب و کار را ارتقا دهد. نزدیکی لحن کمپین با لحن برند موضوعی با اهمیت است. برونسپاری جنبههای کمپین بازاریابی به آژانسهای بازاریابی میتواند یک راهکار مناسب و اصولی باشد. چرا که تیم متخصص و کارآموخته در خصوص برگزاری کمپینهای بازاریابی با شناخت مراحل کار و روند بهینهسازی و ارزیابی نهایی میتواند مجموعهای ارائه دهد که باعث پیشبرد برند شود و شناساندن برند را در سطح وسیع به مخاطبان هدف بهدنبال خواهد داشت. همچنین فروش میتواند از نتایج عملکرد علمی و سیاستهایی باشد که از شناخت و تکنیکها و تاکتیکها بهره میبرد. البته همانطور که به روشی دیگر اشاره کردیم، هدف اولیهی یک کمپین بازاریابی محدود به متقاعد کردن افراد برای خرید نیست. بلکه شامل اهدافی مانند: ایجاد وفاداری به برند و ارتباط با مشتری میشود.
اگر بخواهیم در یک جمعبندی کمپین بازاریابی را تعریف کنیم، میتوان گفت: یک برنامهریزی صحیح برای کسب و کار شماست که اگر دقیق و با توجه به استراتژی شرکت، اهداف آن، داستان برند و انتظارات مشتریان پیش بروید، میتواند کمک شایان ذکری به پیشرفت کسب و کارتان کند.