اینفلوئنسر مارکتینگ Influencer Marketing یک روش بازاریابیست که در آن افراد سرشناس برای تاثیرگذاری بر مخاطب در راستای تصمیم خرید، فعالیت دارند. در روش اینفلوئنسر مارکتینگ، پیام برند توسط اینفلوئنسرها به بازار منتقل میشود. در این روش با پرداخت هزینهای به اینفلوئنسرها شرایطی را فراهم میکنید که آنها بهطور غیر مستقیم کالا یا خدمات شما را تبلیغ کنند. گسترش دامنه و آگاهی از برند شما، فرآیندیست که این نوع بازاریابی بهدنبال دارد. اگر در انتخاب اینفلوئنسر دقت داشته باشید، جایگاهتان در بازار تثبیت میشود و در نتیجه بین مخاطبانتان اعتماد و اعتبار ایجاد خواهد شد. یک کمپین بازاریابی مناسب، میتواند نتیجهی کسب و کار شما را تقویت کند.
این شکل بازاریابی رسانههای اجتماعی، با هدف پیشبرد برند شما وارد عمل میشود. اینفلوئنسرها قبلتر اعتماد، تعامل و اعتبار را برای فالورهای خود ایجاد کردهاند. بنابراین مخاطبان آنها به احتمال زیاد محتوا و توصیههای آنها را میپذیرند و برند مورد تایید آنها را انتخاب میکنند. یک استراتژی مناسب میتواند در جهت بهبود بخشیدن آگاهی از برند، افراد بیشتری را تشویق کند تا شما را بشناسند و چیزی که ارائه میدهید را محک بزنند.
اگر در استراتژی محتوای خود دچار مشکلاتی هستید، میتوانید به یک اینفلوئنسر با تجربه اعتماد کنید تا برای شما الهامبخش باشد و به شما کمک کند. یک اینفلوئنسر موفق و کاربلد میتواند شما را به مخاطبان هدفی برساند که به احتمال زیاد به محصول شما علاقهمند میشوند و آن را به اشتراک میگذارند. برای انتخاب اینفلوئنسری که قرار است تبلیغات برند یا خدمات شما را عهدهدار شود به مواردی توجه کنید که بیشک موثر خواهند بود. مخاطب و جمعیتی که دنبالکننده هستند را مطالعه کنید؛ مکان، سن، جنسیت و زبان آنها را بدانید. از خودتان بپرسید؛
آیا جمعیت دنبالکنندهی اینفلوئنسر مورد نظرتان با جمعیت هدف شما مطابقت دارد؟
آیا اینفلوئنسر منتخب شما از استراتژی بازاریابی تاثیرگذاری پیروی میکند؟
آیا محتوایی که به کار میگیرید با ارزشهای برند شما همخوانی دارد؟
آیا هواداران اینفلوئنسر منتخب شما واقعی هستند؟ یا خیر؟
هر پلتفرمی تاثیر متفاوتی دارد. باید توجه کرد که مخاطبان هدف شما، بیشتر کدام پلتفرم را دنبال میکنند و آن پلتفرم تا چه اندازه بر آنها تاثیر دارد؟
آیا اینفلوئنسر مورد نظرتان قبلاً با برندی همکاری داشته است؟
به ازای خدماتی که ارائه میدهد، چه بودجهای دریافت میکند؟
میزان تاثیرگذاری اینفلوئنسر با فالور کمتر از ۵۰۰ هزار، بسیار بیشتر از سلبریتیها با بیش از ۵۰۰ هزار فالور است. به همین دلیل انتخاب اینفلوئنسرهایی که شهرت خود را در فضای مجازی پیدا کردهاند، بسیار بیشتر از سلبریتیهاییست که قبل از ورود به فضای مجازی مشهور بودنند. بنابراین به نظر میرسد برای بالا بردن اعتبار برند، فروش کسب و کار، افزایش آگاهی از برند و ایجاد اعتماد برای کسب و کارتان، انتخاب اینفلوئنسرها منطقیتر باشد.
بررسی و تحقیق هوشمندانه در مورد نوع فعالیت اینفلوئنسری که انتخاب کردهاید، بسیار اهمیت دارد. به نقطهی شروع توجه کنید و بعدتر نتایج را مدنظر قرار داده و بررسی کنید. آنالیز روال کار به شما کمک میکند، میزان فروش را اندازه بگیرید و متوجه شوید آیا انتخاب فرد مورد نظرتان در پروسهی همکاری تبلیغاتی درست بودهاست یا خیر؟
اینکه اینفلوئنسر مناسبی به عنوان سفیر برند خود انتخاب کنید، مهم است. تناسب جنسیت این افراد با محصول را باید مدنظر قرار داد. به همخوانی نوع محصول با اینفلوئنسر مورد نظر توجه داشته باشید. بهعنوان مثال نمیتوانیم تبلیغ محصولات پوستی را به فردی بسپاریم که از پوست سالم و شادابی برخوردار نیست.
-مگا اینفلوئنسر
-ماکرو اینفلوئنسر
-مایکرو اینفلوئنسر
-نانو اینفلوئنسر
این دسته به طور معمول بیش از یک میلیون فالور دارند. این افراد سلبریتیهایی هستند(بازیگر، ورزشکار، مجری و…) که شهرت خود را بیرون فضای مجازی بهدست آوردهاند. این دسته بسیار شهرت دارند و توسط برندهای بزرگی انتخاب میشوند که تبلیغاتشان را بهعهده میگیرند.
این دسته قابل دسترستر بهحساب میآیند و از ۱۰۰ هزار تا یک میلیون مخاطب آنها را دنبال میکند. این افراد یا سلبریتیهای درجه دو بهشمار میروند یا افراد متخصصی که تا یک میلیون دنبالکننده دارند. همچنین در کمپینهای اینفلوئنسر مارکتینگ از بازدهی بالاتری برخوردار هستند. باید مراقب فالورهای فیک این افراد بود. پس بهتر است مدتی خودتان آنها را دنبال کنید و بسنجید که برای همکاری فایدهای دارند یا خیر؟
بین ۱۰۰۰ تا ۱۰۰ هزار دنبالکننده دارند و تخصصیتر عمل میکنند. نحوهی عملکرد آنها نسبت به تعداد دنبالکنندهگانشان در اولویت است. ارتباط و تعاملی که بین آنها و مخاطبانشان وجود دارد نیز اهمیت دارد. فالورهای آنها وفادارتر هستند. آنها تبلیغاتی را قبول میکنند که به مخاطبانشان مربوط باشد. تعامل آنها با دنبالکنندهها مثالزدنیست.
از این دسته میتوانید نتیجهی مطلوبی بگیرید. میتوانید با تعدادی نانو اینفلوئنسر همزمان کار کنید و مخاطبین بیشتری را هدف قرار دهید. ۱۰۰۰ تا ۱۰ هزار فالور دارند. تاثیر آنها بر روی دنبالکنندگانشان بسیار زیاد است. این دسته بیشتر در منطقهی جغرافیایی خودشان فعال هستند.
اینفلوئنسرها از نظر محتوایی هم تقسیمبندی دارند؛ بلاگرهای شبکههای اجتماعی، محتواسازهای ویدئویی(You Tubers)، وبلاگنویسها و پادکسترها.
اولین و بهترین فضا برای اینفلوئنسر مارکتینگ، اینستاگرام است. امروزه شرکتهای زیادی از اینفلوئنسر مارکتینگ در کنار دیگر شیوههای تبلیغاتی به صورت همزمان استفاده میکنند، مخاطبان و مشتریان را به صورت غیر مستقیم به خرید محصول و استفاده از خدمات ترغیب میکنند و بدینوسیله بیشترین تاثیر را بر مخاطب میگذارند. در نتیجه دستیابی به اهداف تجاری و گسترش برند به کمک شیوهی اینفلوئنسر مارکتینگ هموار میشود.
مزایایی که اینفلوئنسر مارکتینگ برای شما دارد…
-افزایش آگاهی از برند
-بهبود استراتژی محتوایی
-مقرون به صرفه بودن
شناخت و درک رفتار مصرفکنندهها میتواند راهگشا باشد. شما باید مخاطب هدف خود را مشخص کنید. مهمترین بخش هر کمپین تبلیغاتی، مشخص کردن مخاطب هدف است. باید بدانید آنها چگونه تصمیم به خرید یک محصول میگیرند.
-آنها چه کسانی هستند؟
-علایق آنها چیست؟
-پروفایلهای آنها در شبکههای اجتماعی چه شکلی دارد؟
بعد از همهی اینها، پرسونای مخاطب را شناسایی کنید و شخصیتی برای مشتری هدف خود بسازید تا با آن شناخته شود. در مرحلهی بعد اهداف خود را مشخص کنید. رویکرد شما باید بر اساس اهداف شما تعیین شود. اهداف شما باید با شاخصهای قابل اندازهگیری کنترل شود. این اندازهگیری در آینده باعث میشود رویکرد خود را اصلاح کنید و برای کمپینهای بعدی بهتر برنامهریزی داشته باشید. انتخاب شبکه اجتماعی مناسب، اهمیت دارد. با اینکه اشاره کردیم استفاده از اینستاگرام مرسوم است اما شاید برای شما پلتفرم دیگری مناسب باشد پس در اینباره تحقیق کنید، اگر علایق مشتریان را در کنار ارزشهای پیشنهادی برندتان و همچنین اهدافتان شناسایی کنید، بهتر میتوانید پلتفرم مناسب را انتخاب کنید.
مشخص کردن بودجهی کمپین لازم است. برای تدوین استراتژی کمپین این مرحله الزامیست. شما برای اینکه به اهدافتان دست پیدا کنید در مرحلهی اول باید بودجه را در نظر بگیرید. برای کمپینهایی که بودجهی محدود دارند، اینفلوئنسرهایی پیشنهاد میشوند که فالور کمترتر دارند. در این مرحله اینفلوئنسر مناسب را انتخاب کنید. اینفلوئنسر مورد نظرتان باید با شما آشنایی پیدا کند و به درکی از ارزشهای برند شما برسد تا بتواند آنها را به مخاطبان انتقال دهد. در این راستا، شیوهی تعامل آنها با مخاطبانشان و تعداد فالورها اهمیت دارد. تبلیغات اینفلوئنسری در اینستاگرام شیوههای مختلفی دارد. همچنین محتوا موضوع مهمیست. اینکه در چه قالبی قرار است، تبلیغات صورت بگیرد، بر محتوا تاثیر میگذارد. پست، عکس، ویدئو و استوری برای انتشار محتوا کاربرد دارد. نکته قابل ذکر این است که تعداد کمی از اینفلوئنسرها تبلیغات دائم نشر میدهند و اکثر آنها بعد ۲۴ ساعت محتوا را پاک میکنند. به همین علت تاثیرگذاری محتوا بسیار اهمیت دارد تا اگر تبلیغ بعد ۲۴ ساعت پاک شود، حداکثر تاثیر را گذاشته باشد. بیشتر اینفلوئنسرها ترجیح میدهند محتوا را خودشان تهیه کنند، چون با مخاطبان خود بهتر آشنایی دارند و ذائقه آنها را میشناسند. نوعی از تبلیغات اینفلوئنسری مربوط به تعداد بازدید است. به عنوان مثال: قرار میگذارند وقتی بازدید به K۱ رسید، تبلیغ را پاک کرده و هزینه را بر اساس میزان بازدید تعیین کنند.
در کل میتوان گفت: اینفلوئنسر مارکتینگ، انقلابی در عرصهی بازاریابی و تبلیغات است. اعتماد بالایی که اینفلوئنسرها برای دنبالکنندههای خود ایجاد میکنند، باعث میشود، توصیههای آنها به عنوان یک نیروی ترغیبی، مشوق دنبالکنندهها باشد و مشتریان بالقوهی برند را در جهت پذیرش برند، سوق بدهد. بسیاری از برندها میتوانند با مشارکت با اینفلوئنسرها سودآوری داشته باشند اما اینفلوئنسر مارکتینگ بدون ریسک نیست. اگر شرکتی دچار حواشی شود، سلبریتی که تبلیغات آن را بهعهده گرفته، زیر سوال میرود و برعکس گاهی یک اشتباه و حاشیه در زندگی و دنیای هنری یا خصوصی یک سلبریتی، میتواند تبلیغی را که عهدهدار شده است، نامحبوب جلوه بدهد. میتوان به طور قاطع گفت: همانقدر که اینفلوئنسر مارکتینگ میتواند موثر باشد به همان اندازه اگر توسط فرد نامعتبر با محتوای نادرست، استراتژی فکر نشده و بدون مسئولیتپذیری مناسب عمل کند، بیشک مخرب واقع خواهد شد.